Sızıntı ve nem: Yağmur, kar, rüzgar, dolu, buz vs. bütün bunlar nemin çatı tabaklarının altına girmesine, sızıntıdan dolayı küflenmeye ve çürümeye sebep olur.
Zararlı canlılar: Böcekler ve kurtlar en fazla ahşap çatılara hasar vermekle beraber her tür çatı tipinde önlem almak en iyisidir.
Delikler ve çatlama: Biriken yağmur sularından ve sert rüzgarlardan kaynaklı olarak çatı kaplama malzemesinde delinmeler olabilir. Çatı kaplaması tamamlandıktan sonra eklenen borular periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Havalandırma: Çatı sisteminde hava üstten geçebilir ve alttan soğuk hava çekilebilir. Sıcak hava doğal olarak yükseldiğinden, bu hava hareketini oluşturmak için mekanik bir işlem gerekmez. Yeterli havalandırma, tavan arasındaki sıcaklık ve nem seviyelerini düzenler. Kontrol edilmezse nem ve ısı birikir. Kılıflara, izolasyon, kirişlere, zona ve enerji maliyetlerinin artmasına sebep olur. Küf yapma ihtimali de vardır.
Büzülme ve kabarma: Büzülme, çatı zarının, kiremitlerin veya zonaların altındakilerin büzüşmesi sonucu meydana gelir. En çok üst katlarda çatlamaya veya çatlaklara sebep olur. Zona kabarcıklarının ayrılması, çıkması, kabarması ve yüzey erozyonu sonucunda çok daha büyük problemlere yol açar.
Yanlış bakım veya bakım eksikliği: Bakım eksikliği, çatının en büyük düşmanıdır. Ağaç dallarının temizlenmesi ya da olukların temizlenmesi gibi problemler başlangıçta önemsenmez. Ancak düzeltildiğinde bu problemler büyüyerek ciddi zararlara sebep olur. Periyodik bakım ve inceleme çatınızın ömrünü uzatır. Bu durum uzun vadede maliyetten büyük kar etmenizi sağlar.